Stiftelsen Svanøy Hus

Stiftelsen Svanøy hus blei oppretta i 1992 og har til formål i å ta vare på dei sju bygningane ved  hovedgården. Stiftelsen har sitt utspring av morstiftinga Svanøy stiftelse.

 

Aktivitet

Stiftinga har hatt ulik aktivitet, men dei siste åra har styret jobba med å styrke kulturvaremerket og ruste opp anlegget til å handtere overnatting. Målet er heilårsdrift med hotell og kurs/konferansefasilitetar, og i tillegg skape ei regional kulturscene.

Kultur

Svanøy, en vakker øy utenfor Florø, er kjent for sin rike kulturarv og historie. Øya har lenge vært et senter for hjorteforvaltning, under Norsk Hjortesenter, hvor besøkende kan lære om hjortens betydning for regionen. Historisk sett har Svanøy vært et viktig sted, med Svanøy Hovedgård som et kulturelt knutepunkt. Denne gården, som dateres tilbake til 1600-tallet, har vært vert for mange betydningsfulle begivenheter og gir innsikt i øyas fortid.

 

I tillegg til historien, tilbyr Svanøy et mangfold av kulturelle aktiviteter og opplevelser. Øya er kjent for sine festivaler, konserter, og kunstutstillinger, som tiltrekker seg både lokalbefolkning og besøkende. Det rike kulturlivet på Svanøy gir en unik mulighet til å oppleve kystkulturens sjarm og tradisjoner. Enten det er gjennom mat, musikk eller håndverk, reflekterer Svanøys kultur en sterk forbindelse til naturen og historien som preger denne idylliske øya.

inspirert av norsk kystkultur
Svanøy Hovedgård og det norske Hjortesenteret gir innblikk i både historisk og nåværende praksis, og understreker øyas sterke tilknytning til naturen og dens ressurser. Øyas kystkultur skaper en unik atmosfære preget av tradisjon, natur og samfunn.

Jakt & Vilt

Svanøy er en vestlandsoase med hjortevilt og en fantastisk fauna og flora. Du kan via Norsk Hjortesenter både se, møte, jakte og smake på noe av det beste viltkjøttet norsk natur kan by på. På øya er det både vill og tam hjort, og for fotografer finnes det mange muligheter for å fange de unike øyeblikkene.

Besøk Norsk Hjortesenter

Havet

Havet rundt Svanøy er kjent for sitt rike marineliv, og gir fantastiske muligheter for fiske, både for lokale og turister. Besøkende kan nyte dykking i det klare vannet, hvor man kan utforske undervannslandskapet og kanskje se vrak fra gamle tider.

I tillegg tilbyr kystlinjen rundt Svanøy perfekte forhold for kajakkpadling, med rolige bukter og spektakulære utsikter. Fergeturen fra Florø til Svanøy er en opplevelse i seg selv, med fantastisk utsikt over fjorden og øyene som speiler seg i det glitrende havet. Når du går i land på Svanøy, stikk innom Seglinn – kro, butikk og gjestemavn.

Besøk Seglinn.com

Sunnfjords Perle

En moderne øy med historisk sus og en unikt naturskjønn atmosfære er blant løftene Svanøy gir sine besøkende – som gjerne kommer igjen og igjen, år etter år.  Du kan nyte godt at hurtig fiber-internett, handel og god infrastruktur, i tillegg til fasiliteter for overnatting, møte- og samlingsvirksomhet, og ikke minst fantastiske matopplevelser.

Enten du er en «vandrer», bedrift på tur, jeger, eller familie som ønsker å oppleve ekte norsk kystkultur, vil Svanøy være en minnerik opplevelse.

Ta kontakt

familien vår

På Svanøy bor det rundt 40 fastboende. Øyas lille, men tett sammensveisede samfunn nyter godt av den vakre naturen og de rike ressursene fra havet, som har vært en viktig del av livsgrunnlaget deres i generasjoner.
Alex Svanøy kokk

alex nyhus

Driftsleder og kulinarisk ansvarlig

Telefon 90 74 46 02 / E-post

Alex er driftsleder hos Svanøy Hovedgård, og er en kokk med en imponerende merittliste og en brennende lidenskap for lokale råvarer og naturens egne smaker.

Med erfaring fra prestisjefylte steder som Fursetgruppen i Oslo, Den Norske Opera og Oslo Konserthus, bringer Alex med seg et solid kulinarisk fundament. Han var også kjøkkensjef ved åpningen av Kafé Renzo på Astrup Fearnley-museet.

Alex har kokkelert for kjente profiler som Petter Olsen på Hvitsten utenfor Drøbak, og har til og med drevet en fransk restaurant i Egypt for sønnen til den legendariske skuespilleren Omar Sharif.

Etter å ha flyttet til Trondheim i 2019, har han blant annet jobbet hos Ravnkloa Fiskeforretning og hatt roller som servitør og hovmester på Britannia Hotel. Han har også drevet både restaurant og cateringfirma på egen hånd.

Alex har en stor forkjærlighet for å bruke lokale råvarer og ville vekster – som blomster, tang og urter – i både mat og drikke. Hans genuine interesse og kreative tilnærming gjenspeiles i alt han gjør.

Og ja – han er også en ekte gin-entusiast!

Ta gjerne kontakt med Alex for et uforglemmelig opphold!